Bezienswaardigheden

Op een weekend weg in Berlijn moet je zeker de bezienswaardigheden Reichstag, Potsdam en het Holocaust Memorial zien. Genoeg te doen in een weekendje weg!

 • Foto: Ross Huggett

  De Rijksdag

  De Rijksdag (Reichstag) is de zetel van het Duitse Parlement. De Rijksdag staat dicht bij andere bezienswaardigheden als de Brandenburger Tor en de Großer Tiergarten. Na de Duitse eenwording plaatste plaatste men een grote doorzichtige koepel op de Rijksdag. De koepel biedt zicht op de vergaderzaal van het parlement en de omliggende omgeving.

 • Großer Tiergarten

  De Großer Tiergarten is meer dan enkel een dierentuin. Het is ook het grootste park in Berlijn en is een favoriete plek van veel Berliners om te ontspannen. Het is een wijds en prachtig park waar de bezoekers makkelijk ontkomen aan de hektiek van de grote stad.

 • Pergamonmuseum

  Het Pergamonmuseum behoort tot de bekendste musea van Berlijn. Het museum is zeer groots van opzet. De meest in het oog springende items uit de collectie in het museum zijn het Pergamonaltaar en de Ishtar Poor. Naast deze bezienswaardigheden zijn er talloze andere afdelingen in het museum waar bijzondere artefacten tentoongesteld staan.

 • Checkpoint Charlie

  Na de val van de Berlijnse muur had de grensovergang Checkpoint Charlie geen nut meer. Enkele jaren na de val van de muur heeft men de grenspost gerestaureerd en is het Museum Haus am Checkpoint Charlie geopend. In dit museum geeft een beeld van de vele vluchtpogingen van Oost naar West en de idioterie van de Koude Oorlog. Ook huist in het museum een permanente expositie over geweldloos verzet.

 • Potsdam

  Potsdam ligt zo’n 40 kilometer ten zuid-westen van Berlijn. In Potsdam staan enkele prachtige paleizen waar Slot Sanssouci de bekendeste van is. Maar ook Schloss Charlottenhof is een bezoek meer dan waard. Een bezoek aan Potsdam geldt als een goede afsluiting van een stedentrip naar Berlijn.

 • Museum Berggruen

  In het Museum Berggruen tref je de collectie van Heinz Berggruen. Het behoort tot een van de grootste kunstcollecties ter wereld. Het omvat bijvoorbeeld niet minder dan 100 werken van Pablo Picasso. Wie Slot Charlottenburg bezoekt en van kunst houdt moet hier heen.

 • Olympiastadion

  Het Olympiastadion is meer dan een stadion. Het is de plek waar Jesse Owens 4 gouden medailles won tijdens de Olympische spelen van 1936. Het esthetisch prachtige Olympiastadion (en omgeving) is indrukwekkend en heeft een beladen historie. Een aanrader voor wie er een trip in de U-baan voor over heeft.

 • Holocaust Memorial

  Het indrukwekkendste monument van Berlijn is het Holocaust-Mahnmal. Het monument bestaat uit 2711 donker grijs gekleurde betonblokken variërend in hoogte. Het kunstwerk van de Amerikaanse architect Peter Eisenman is een must bij een bezoek aan Berlijn.

 • Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

  De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche staat in het centrum van Berlijn. De Gedächtniskirche is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door bombardementen en in deze staat behouden. Je vindt de Gedächtniskirche bij de Kurfürstendamm. Wandel vanaf de Brandenburger Tor, via het Holocaust Memorial naar de kerk.