Cultureel

Door de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog is er weinig bewaard gebleven van de originele architectuur. Veel van de oude bouwwerken zijn in de loop der jaren herbouwd of gerestaureerd, maar dit heeft ook plaats gemaakt voor vernieuwende dingen.

Uiteraard kent Berlijn een aantal hoogtepunten die je in alle reisgidsen tegenkomt, zoals de Brandenburger Tor en de Berliner Dom. Maar het zijn juist die onverwachte plekken, de spots waar je geen toeristen tegen het lijf loopt, die een bezoekje aan Berlijn bijzonder maken.

Op het Kulturforum zijn veel musea bij elkaar te vinden. Is het Museuminsel vooral gericht op de oudheid, het forum heeft vooral plek voor meer hedendaagse kunst. Hier vind je de Neue Nationalgalerie, de Gemäldegalerie en het Kunstgewerbemuseum. Ook het Musikinstrumenten-Museum, de Berliner Philharmoniker en de Neue Staatsbibliothek hebben hier een plaats. Matthäikirchplatz / Potsdamer Platz

Wat je verder niet mag missen tijdens jouw trip naar Berlijn:

  • Restanten van de Berlijnse muur vind je bij de East Side Gallery, Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie, het Mauerpark en de Bernauer Straße. De Mauerguide geeft je een rondleiding langs de muur.
  • De Brandenburger Tor bezoek je bij voorkeur ’s ochtends vroeg als vertrekpunt voor Unter den Linden of aanschouw je vanaf één van de terrasjes.
  • Ballhaus Riviera is een oude balzaal die in de laatste decennia vervallen is geraakt. Het avontuur lonkt! Regattastraße 160
  • Moviemento is Duitslands oudste bioscoop. Hier draaien niet alleen maar überzetste films, maar ook films in de originele taal zoals Engels. OV betekent originele versie, OmU is originele versie met Duitse ondertiteling en OmenIU staat voor originele versie met Engelse ondertiteling. Kottbusser Damm 22
  • Lehrter Stadtbahnhof: het centraal station van Berlijn is één van de spectaculaire voorbeelden van hedendaagse architectuur in de hoofdstad.
  • De Hackesche Höfe zijn een mooi voorbeeld van de Duitse Jugendstil. In de acht geschakelde hofjes vind je cafés, appartementen, theaters, een bioscoop, kantoren en winkels. Entree vanaf Sophienstraße en Rosenhaler Straße.
  • In de botanische tuin vind je het Tropenhaus met daarin vele bijzondere tropische planten. Voor de kassen en het museum koop je een combiticket. Let op: voor fotograferen en filmen moet je nadrukkelijke toestemming hebben!