Handig

Alarm

Net als in Nederland kun je de hulpdiensten in Duitsland bereiken via 112. Andere handige telefoonnummers zijn:

  • Noodgeval arts: +49(0)30310031
  • Noodgeval tandarts: +49(0)3089004333
  • Call a Doc: 0180422552362 (gesprekskosten iets hoger)

Ambassade

De Nederlandse ambassade in Berlijn bevindt zich op de Klosterstraße 50 (U-bhf Klosterstraße), 10179 Berlin en is maandag t/m vrijdag geopend van 8:30 tot 17:15. Het telefoonnummer is +49 30 20956-0.

Betalen & fooien

Duitsland behoort tot de Europese Unie en hanteert dus de Euro. Het is minder gebruikelijk om niet contant te betalen, maar elektronisch betalen kan in de meeste gevallen wel. Vaak is hierbij legitimatie of een handtekening nodig.

Net als in Nederland zit de fooi wettelijk bij de prijs inbegrepen. Toch wordt in Berlijn in het algemeen een fooi van 10% over de totale rekening gegeven.

Vervoer

Berlijn hanteert sinds 2008 Umweltzones (milieuzones). Hierdoor heb je een vignet nodig dat je simpel bij de ANWB, Duitse tankstations en milieusticker.eu kan kopen. Zorg dan wel voor een kopie van de autopapieren!

Openbaar vervoer

Het beste reis je met het OV. Berlijn kent de Stadtschnellbahn (S-bahn) en de Untergrundbahn (U-bahn). Voor een weekend weg is het het makkelijkst om elke dag een dagkaart aan te schaffen, tenzij je weinig gebruik maakt van het OV. Kaartjes zijn geldig voor alle soorten Openbaar Vervoer. De dienstregeling check je via de website van de BVG.

Parkeren

Omdat het openbaar vervoer goed geregeld is, is het aan te raden de auto bij het hotel te laten staan. Ga je toch met de auto op weg, dan kun je gratis parkeerplaatsen vinden via gratisparken.de. Betaald parkeren is ongeveer net zo duur als in Nederland; prijzen varieren van € 0,50 tot € 3,00 per uur.

Taxi

Als je geen zin hebt in overstappen of wanneer je veel bagage bij je hebt, is het de moeite waard om een taxi te gebruiken. De prijzen zijn te vergelijken met Nederlandse taxi’s. Een taxi vind je bij de standplaatsen bij grotere kruisingen, maar natuurlijk kun je er ook eentje aanhouden. In beide gevallen zoek je een crèmekleurige auto met een geelzwart bord met “taxi” op het dak. Let op: soms moet je extra betalen voor bijvoorbeeld extra bagage.

Kun je geen taxi vinden? Bel dan (+49-30) 443322 of gebruik de app voor iPhone en Android.

Openingstijden

Wist je dat Berlijn de eerste Duitse stad is waar winkeliers zelf de openingstijden mogen bepalen? Doorgaans zijn alle grote winkels tot 20:00 geopend. Op zon- en feestdagen zijn, op een paar supermarkten na, alle winkels gesloten.

Statiegeld

Net als Nederland kent Duitsland een statiegeldsysteem. Alleen gaat dat bij onze oosterburen iets verder. Van glazen flessen tot blikjes en zelfs glazen in het uitgaansleven, overal zit Pfand op. Je boodschappen kunnen dus iets duurder uitvallen dan je in eerste instantie dacht!